

...democratizing knowledge that links business with intelligence

Mobile Convergence Ecosystems Ltd.



Présentent avec fierté:

Online conference on the opportunities of digital innovation in insurance in Africa

Parrains et Partenaires officiels :









Creating Markets, Creating Opportunities

Avec le soutien de :





Media partner:



FIRST DAY: 21 SEPTEMBER 2021

Opening: 7:00 AM GMT

Opening speech, 20 Minutes, Language: French His Excellency Mr. Blaise Abel Ezo'o Engolo

Secretary General of the CIMA

7:20 AM GMT:

Keynote, 30 minutes, language: English

Major trends in the insurance sector in Africa in the next ten years.

Sébastien Guichard, Advisory Partner, Deloitte Afrique

Session 1: An overview of regulatory developments in the insurance market in the Democratic Republic of Congo

7:50 AM GMT:

Keynote 20 minutes : Language: French

Liberalization and restructuring of the insurance market in the DRC: Main past and future steps.

Christian Luzolo, Avocat

8:10 AM GMT

Interview, 20 minutes: Language: French:

The role of digital technologies and innovation in international trade, customs and border insurance in the DRC

Led by Jean-Stéphane Gourévitch, CEO & Founder, Mobile Convergence

Ecosystems Ltd., Host Africa Insurtech Rising Francophone Podcast and creator of the conference

With Bob Bononge, Chairman, Caplaine Consulting

8H30 AM GMT

Keynote, 30 minutes, Language French

Activa Vie and Digital Innovation in the DRC

Laurette Muteba, Responsable Sinistre et Prestation Vie,

Activa Assurances RDC

9:00 AM GMT:

Keynote and interview, 20 minutes: Language: French

A vision of the impacts of digital and mobile innovation in microinsurance in the DRC for the benefit of inclusive insurance and financial inclusion, Jean-Stéphane Gourévitch, CEO & Founder, Mobile Convergence Ecosystems Ltd., Host Africa Insurtech Rising Francophone Podcast and creator of the conference

With: Mamie Kalonda, CEO, Finca, DRC

9:20 AM GMT-9:35 AM GMT: Break

9:35 AM GMT

Fireside chat: Discussion: 30 minutes: Language: French

Strategic focus of national digitization plans in Africa and how insurance and financial services fit into these plans.

Moderated by Jean-Stéphane Gourévitch

With:

Moussa Musavuli MButho, Coordinator of the Scientific Commission of the National Numerization Plan - PNN- of the Democratic Republic of Congo Bienvenu Irakoze, Executive, Secretary of the Executive Secretariat of Information and Communication Technologies, SETIC, Republic of Burundi

Session 2: Concrete visions and practices of digital innovation and transformation in insurance in Africa

10:05 AM GMT

Discussion and presentation: 30 Minutes, Language: French

Feedback on innovation and digital transformation at SUNU in Africa and lessons to be learned

Roch Guinko, Group Chief Digital Officer, SUNU Group

Mohamed Touré, Technology & Digital Transformation Leader and Data Privacy Officer, Deloitte Africa

10:35 AM GMT:

Panel, 40 minutes, Language: French

Trans-Africa Express: From Rabat to Mauritius via Abidjan, Kinshasa and Nairobi - Discussion on the respective visions of innovation and digital transformation strategies of major African insurers

Moderator: Jean-Stéphane Gourévitch, CEO & Founder, Mobile Convergence Ecosystems Ltd., Host Africa Insurtech Rising Francophone Podcast and creator of the conference

With:

Pathy Kongo Mombo, IT Regional Manager RDC/France, Activa Assurances Group

Mamadou Koné, CEO, Allianz Côte d'Ivoire and President of the Association of Insurers in Ivory Coast

Mehdi Bennani, Chief Digital Officer, Groupe Wafa Assurances Jérôme Katz, Head of Strategy and Investments, MUA Mauritius et East Africa Session 3: How innovation and digital transformation can help market players develop new relationships with customers, respond more finely to their new demands, improve their efficiency and internal management while reducing their costs

11:15 AM GMT

Panel, 35 minutes : Language: English

Innovation and digital transformation as a tool for cost reduction, efficiency and better management and what are the most promising technologies and applications?

Modérator : Adedamola Oloko, Digital Partnerships, Axa Mansard and Host du podcast Insurtech Business Series

. With:

Kamilia Naili, Chief Business Development Officer and co-founder, Unfrauded Raphael Rimelin, General Manager, France, Hannover Re

Henry Mascot, Founder and CEO, Curacel

Jussi Tommola, CEO, YellowMay

Alexandre N'Djoree, Founder and CEO, Digiteech Group Africa

11:50 AM GMT

Keynote, 20 minutes : Language: English

Digital Innovation, Insurtech and Sustainability - In English **Sabine VanderLinden, CEO and Founder,** Alchemy Crew

12:10 PM GMT:

Keynote, 20 Minutes, Language: English

Presentation of Curacel - Language: English Henry Mascot, CEO and Co-Founder, Curacel

12h30-13H10 PM GMT: Lunch break

13:10 PM GMT

Keynote, 20 minutes

Keynote: Presentation of Unfrauded Language: French

Kamilia Naili, Chief Business Development Officer and Co-Founder, Unfrauded

13:30 PM GMT

Keynote 20 minutes, Language: English

Entrepreneurship and Innovation in Africa: Africa Launch Ventures presentation and vision by Zach George, CEO and Founder, Africa Launch Ventures

Session 4: Regulating converging markets:

Regulation, Convergence, digital/mobile Innovation, entry of new market players and Financial Inclusion.

13:50 PM GMT:

Panel: 40 minutes, Language: French

Legal and regulatory aspects of the convergence of digital and mobile technologies with insurance in the CIMA framework and in Africa: Insurance regulation, competition, data protection.

Moderator: Jean-Stéphane Gourévitch, CEO & Founder, Mobile Convergence Ecosystems Ltd., Host Africa Insurtech Rising Francophone Podcast and creator of the conference

With:

Souleymane Simpara, Associate, DWF

Luc Noubissi, Commissaire Contrôleur Principal, CIMA

Omar Saied, Deputy Legal Director, Allianz Africa

Jean-Marie Iradukunda, Head of Insurance Inspection Department, Agence de Régulation et de Contrôle des Assurances, Burundi

14:30 PM GMT

Keynote 20 minutes : Language: French

The thorny issue of insurers' liability limitations in the event of a pandemic or catastrophic event: The perfect legal and regulatory storm Romain Dupeyré, Partner, DWF

Pause 14h50 PM GMT-15H00 PM GMT

15h00-16h00 PM GMT:

Session 5: Insurtech Startup presentations

15:00 PM GMT:

Keynote 20 Minutes, Language: English

A holistic, inclusive and sustainable approach to combat financial and insurance exclusion and waste pollution: Soso Care,

Nonso Opurum, Chief Growth Officer and Founder, Soso Care

15:20 pm GMT

Keynote 20 minutes, Language: English

Fintech and insurance converging in a community-based financial inclusion approach,

Charlotte Rønje, CEO and Co-founder, Jamii.one

15H40 pm GMT:

Keynote 20 Minutes, Language: French:

Digital Health Opportunities for Insurance in Africa: REMA,

Dr. Sedric Degbo, CEO and Founder, Rema

16:00-16h10 PM GMT: BREAK

16H10 PM GMT: Session 6: The World Bank and the International Finance Corporation: A key role in insurance innovation in Africa, supporting insurtech entrepreneurship and financial inclusion.

16:10 PM GMT

<u>Presentation of the World Bank Group and International Finance Corporation</u> missions and role on insurance and digital innovation in Africa

Keynote, 15 minutes: Language: English

Alphonsus Nji T Achomuma, Senior Financial Services Specialist, The World Bank Group and Zeeshan Ahmed Vazeer, Senior Investment Officer, International Finance Corporation-IFC

16h25 PM GMT

Fireside chat discussion, 45 minutes including possible Q&A with the audience, Language: English

Moderated by Jean-Stéphane Gourévitch

Discussion of the World Bank Group's and IFC strategic priorities in digital innovation/transformation, Financial inclusion and support to innovation and entrepreneurship in insurance in Africa

Alphonsus Nji T. Achomuma, Senior Financial Services Specialist, The World Bank

Zeeshan Ahmed Vazeer, Senior Investment Officer, International Finance Corporation-IFC

17h10 PM GMT-17H40 PM GMT

Fireside chat:

Developments and entry of mobile operators in insurance markets in Africa Interview by Jean-Stéphane Gourévitch with :

Jean-Charles K. N'Gotta

Chief Executive Officer, aYo Intermediaries, Côte d'Ivoire

17h40 PM GMT End of conference day 1

22 Septembre : Second day

SESSION 7 : Startup presentations

7h00 AM GMT

Opening session: 20 minutes

Vision on digital innovation in insurance in Eastern and Southern Africa Ms. Rose Wanda, Secretary General, Organisation of Eastern and Southern Africa Insurers (OESAI)

07H25 AM GMT

Keynote, 20 minutes

Powering Applications that Shape the Future of Healthcare and Wellness: Avi Markovitz, International Business Development Manager, Binah.ai

07:50 AM GMT

Fireside Chat 30 minutes, Language: French

Moderator: **Jean-Stéphane Gourévitch, CEO & Founder**, Mobile Convergence Ecosystems Ltd., Host Africa Insurtech Rising Francophone Podcast and creator of the conference

Simplifying Insurance for All Across Africa: Baloon Bertrand Vialle, President and Founder, Baloon Group

08:20 AM GMT,

Keynote, 20 minutes, Language: French Convergence fintech, payments and insurance: Hub2, Ashley Gauzère, CEO and Founder, Hub2

8:40 AM GMT

Keynote, 20 Minutes, Language : English
Financial literacy for financial inclusion: Rural Inclusion
Jack Farren, Managing Director, Rural Inclusion

9:00 AM GMT

Keynote, 20 minutes, Language: French

A Full Digital Broker: Assuraf

Souleymane Gning, CEO and Founder, Assuraf

9:20AM GMT-9:30AM GMT BREAK

Session 8: Munich Re Africa: A vision of digital innovation in insurance from the world's leading re-insurer

9:30 AM GMT

Keynote 30 minutes: Language: English

Munich Re's Key Objectives for digital innovation and transformation in Africa: New products, Financial Inclusion and support to entrepreneurs: Vision, Objectives and Case Studies

10:00 AM GMT

Fireside chat 30 minutes, Language: English

Addressing new risks, Using Digital technologies for internal efficiency, security and customers' relationships and sustainability.

Special session

Keynote, 20 minutes, Language: English

Access to Insurance Initative/A2ii: Stimulating Regulatory Initiatives to

Support Broader Access to Insurance

Manoj Pandey, Advisor, Access to Insurance Initiative (A2ii)

Session 9: New risks, new technologies and new platforms

10:50 AM GMT

Keynote, 20 minutes, Language: French

"Deeptech"in support of many industries including insurance: Technatium, Jean Koïvogui, President and Founder

11:10 AM GMT

Keynote, 20 minutes, Language: French

A collaborative platform using blockchain and artificial intelligence for

business services: Tradeln,

Jean-Cédric Békalé, CEO and Co-founder and Jack Hermann Ntoko, COO and Co-founder

11:30 AM GMT

Panel, 40 minutes: Language: French

The importance of data technologies, artificial intelligence, blockchain in new offerings and regulatory limits

Modération: Jean-Stéphane Gourévitch, CEO and Founder, Mobile

Convergence Ecosystems Ltd., Host of Africa Insurtech Rising and creator of this conference

Avec:

Magali Noé, Advisor - Executive in insurance industry.

Independent director and president of the digital committee of Wafa Assurance Minetou Ndiaye, Director Sustainable Insurance, Axionable

Jean-Cédric Békalé, CEO and Co-founder or Jack Hermann Ntoko, COO and co-founder, Tradeln

Souleymane Gning, CEO and co-founder, Assuraf

Jean Koïvogui, CEO and Founder, Technatium

12:10PM GMT

Discussion-Panel 30 minutes, Language: English

Parametric and index insurance models in agricultural, environmental and other systemic risk insurance and the role of re-insurers

Modérator: Jean-Stéphane Gourévitch

with

Agrotosh Mookerjee, Managing Direct, RiskShield

Flora Wamba, Partner, Chazai Partners

Alexander Karvalas, Actuarial Consultant, Munich Re Africa

Other speakers to be confirmed

12:40PM GMT-13:10PM GMT: Lunch

13:10PM GMT

Keynote, 20 minutes, Language: English

Pooling the underinsured and unisured for health insurance with technology Hadiel.

Dr. Tunde Salako, Co-founder, Hadiel and creator/host Africa Insurtech Rising Podcast

13:30 PM GMT

Keynote, 20 Minutes, Language English

Simplifying insurance through a digital platform: Alpha Direct,

Arun Iyer, CEO and Co-Founder, Alpha Direct

13:50 PM GMT

Keynote 20 minutes, Language: English

Simplifying access to insurance through a digital platform in Egypt: Aman Leek,

Ilhab Elsokary, CEO and Founder, Aman Leek

14:10 PM GMT

Keynote, 20 minutes, Language: French

The use of digital technologies and the convergence of fintech and insurtech to foster financial inclusion: Djoba Cash,

Loïc Ouattara, CEO and Co-founder, Djoba Cash

14:30 PM GMT

Keynote, 20 minutes, Language: French

Digital and mobile technologies as keys to financial inclusion for poor rural

Tunisian women: Ahmini,

Meher Khalifi, CEO and Co-Founder, Ahmini

14h50 PM GMT

Session 10: Impact of digital innovation in transport insurance and in the fight against climate change and for sustainability

14h50 GMT

Keynote, 30 minutes, Language: English

How is innovation and digital transformation impacting the legal, regulatory and market framework for transport insurance in Africa?

Jonathan Moss, Partner, DWF

15:20 PM GMT

Panel 40 Minutes: Language: English

How digital technology and innovation, fintech and insurtech contribute to climate change and sustainability

Moderator : Jean-Stéphane Gourévitch, CEO et Fondateur, Mobile Convergence

Ecosystems, Host of Africa Insurtech Rising Francophone and creator of this

conference

Avec:

Nonso Opurum, Chief Growth Officer and Co-Founder, Soso Care Wilhelm Myrer, CEO et Co-founder, Empower Samuel Orji, Investment Principal, Mercy Corps Ventures Other participants to be confirmed

16:00 PM GMT - 16:15 PM GMT BREAK

16:15 PM GMT:

Keynote, 20 minutes, Language: French or English

Digital innovation used by the African diaspora worldwide to support social

and financial inclusion: Fleri,

Sam Baddoo, CEO and Founder, Fleri

16h35 PM GMT:

Keynote, 25 minutes, Language: English

Digital innovation providing technology solutions to increase transparency in global supply chains. Everledger,

Carrie George, VP Head of Sustainability and Impact, Everledger

17h00 End of Conference